Login

 

cfa-elstarongers@xtec.cat
  93 799 46 04

El fil conductor de les activitats acadèmiques i extraacadèmiques d’aquest curs ha estat la vida dels antics grecs, per això vàrem organitzar la sortida de final de curs a la ciutat grega d’Empúries. Durant unes hores ens vàrem immergir en la vida quotidiana dels grecs de l’època clàssica.

Iniciàrem l’expedició a un quart de nou del matí del dissabte 9 de maig d’enguany. Participàrem 79 alumnes i 9 professors, en dos autocars, un d’immens de 60 places i un altre de petitet, de 38 places.

Sortírem a l’hora en punt i després d’un viatge plaent arribàrem cap a tres quarts de deu al jaciment arqueològic d’Empúries, que és l’àmbit més valuós del Museu d’Arqueologia de Catalunya. El dia era net i clar, assolellat: va fer molta calor per ser primavera.

Després d’esmorzar sota la pineda costanera, a mig matí, ens aplegàrem en tres grups portats cada un per una guia i iniciàrem la visita guiada per tres llocs diferents, per no coincidir tots.

Ens ensenyaren les ruïnes de les ciutats, perquè eren dues ciutats juntes, la grega i la romana, per això es diu Empúries, en plural. Calgué una mica bastant d’imaginació per veure les edificacions a partir dels fonaments, que és l’únic que ha quedat, conservat per haver estat colgat sota terra durant segles.

Veiérem els temples grecs: el principal dedicat a Asclepi (Esculapi en català), déu de la Medicina. El seu recinte equivaldria al que ara són un balneari i un hospital. L’estàtua de marbre del déu és la peça més valuosa del Museu d’Arqueologia, la joia de la corona. S’exposa en el museu monogràfic.

Un altre temple important és el dedicat a Serapis, déu procedent d’Egipte.

Ens mostraren les principals edificacions i ens explicaren perquè servien: cases particulars -una amb mosaic-, cisternes, filtres d’aigua, un taller de salaons, la plaça (àgora), un pòrtic (stoà), una església paleocristiana, etc.

El museu, on s’exposen contextualitzades en vitrines les peces més interessant trobades a les excavacions des de fa un segle: el mosaic del Sacrifici d’Ifigènia, monedes, làpides, estris de la vida quotidiana, amulets fàl·lics, etc, maquetes reconstruïdes i vídeos reconstruint els edificis.

La ciutat romana, més extensa que la grega, encara no està excavada en un 75 per cent, és una reserva per a les excavacions dels futurs arqueòlegs. Les cases de rics (domus) estaven ornades amb terres de mosaics, molt importants. La plaça porticada (fòrum), els temples, els carrers enllosats, amples i rectes, les clavegueres, la muralla... Una vida urbana com l’actual.

Després al migdia es dinà en llocs adequats per picnics, o sota els pins arran de la sorra de la platja, veient l’horitzó del mar blau mediterrani.

Havent dinat, els autocars ens portaren a la vila del costat, Torroella de Montgrí, sota l’esguard del castell medieval, vila que donà nom fa anys a una sardana. Conserva bona part de les muralles i torres medievals, amb els seus portals. L’Església gòtica. Carrers estrets i una mica tortuosos d’urbanisme medieval. A la plaça de la vila ens entaulàrem per prendre el cafè o l’aigua d’herbes mentre fèiem temps que obrissin el Museu de la Mediterrània, ubicat en un casal vuitcentista, can Quintana.

És un museu dedicat a explicar la vida al voltant del mar Mediterrani, des de la biologia, geologia fins a la història i antropologia: cants, música, costums i tradicions dels diversos pobles de les ribes del mar. Constatàrem com en són de semblants tota la gent d’aquests pobles pel que fa a tradicions, vestit, música, cançons, balls, etc.

Fou una visita molt didàctica i novedosa, que agradà molt.

En acabat, a l’hora baixa, anàrem a buscar els autocars que ens tornaren al mateix lloc de sortida, a la cantonada de l’escola, i ens acomiadàrem fins a la propera.Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter