Login

 

cfa-elstarongers@xtec.cat
  93 799 46 04
La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra la vigília de Tots Sants, l'1 de novembre.

Com la festa del Halloween dels països anglosaxons, la Castanyada prové d'una antiga festa ritual funerària, i consisteix en un àpat en que es mengen castanyes, panelletsmoniatos i, a vegades, també fruita confitada. La beguda típica que acompanya la castanyada és el moscatell.

Pels volts d'aquesta celebració, els castanyers i castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades amb paper de diari o d'estrassa.

A finals del segle XVIII el costum de menjar castanyes ja s'havia extès de tal manera que la castanya va passar a ser un element de comerç i va aparèixer la figura de les castanyeres, dones que torren les castanyes al foc i les venen en parades al carrer. En alguns indrets, fins i tot, es celebraven fires especialitzades en les dues menges: castanyes i panellets.
Tal era la seva importància que, a la fira de castanyes i panellets celebrada a Barcelona l'any 1796, als carrers del Call, de la Boqueria i de l'Hospital, el nombre de parades passava de les dues-centes.

Text
www.pedresdegirona.com  (adaptat)

Voleu fer-vos els panellets?
Aquí teniu un vídeo que us ho ensenya pas a pas. Preneu-ne nota...


Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter